mobila la comanda

Din ce materiale realizezi mobila la comanda? Diferenta dintre PAL si MDF

idezio-mdf-vs-pal-structura-interioara
Structura interioara: MDF vs PAL
Alegerea materialelor din care urmeaza a fi realizata mobila la comanda este primul si cel mai important pas atunci cand apelezi la o firma specializata pentru productia de mobilier.

Mobila la comanda, cu design modern, este cel mai adesea executata din PAL sau MDF, de aceea ne vom concentra atentia asupra acestor materiale si a derivatelor lor.

PAL-ul (placi aglomerate de lemn) este compus din aschii din lemn tocate marunt, amestecate cu clei sau rasini sintetice, presate la cald. Stratul interior al panourilor astfel realizate contine particule grosiere, in timp ce straturile exterioare sunt netede, compuse din particule mai fine. PAL-ul se poate finisa cu o pelicula de melamina, furnir sau diverse lacuri.

 

pal-finisaje-idezio

PAL-ul melaminat se obtine in urma aplicarii mai multor straturi de melamina si hartie impregnata cu modelul sau culoarea finisajului dorit. Melamina ofera o gama foarte larga de culori uni, dar si fibre care imita perfect lemnul.

Avantajele PAL-ului:

 • cost scazut spre deosebire de alte materiale: MDF, lemn masiv;
 • gama variata de culori si texturi;
 • prelucrare relativ usoara, timp de fabricare mai redus;
 • doua tipuri de fronturi: PAL melaminat si PAL furniruit;
 • potrivit pentru mobila la comanda: placari pereti, mobilier dressing, living, dormitor, dulapuri, inclusiv bucatarii (cu conditia sa nu existe umiditate mare), spatii comerciale, birouri etc.

Dezavantaje:

 • sensibilitate la umiditate;
 • durata de viata mai scurta decat MDF-ul.

 

idezio-linie-vopsit-mdfMDF-ul (fibra de densitate medie) se fabrica in acelasi mod ca si PAL-ul, cu diferenta ca lemnul compozit este maruntit mult mai fin inainte de presare. MDF-ul are o densitate mai mare decat PAL-ul si o suprafata mult mai fina ce il face prelucrabil pe suprafata.

In cazul MDF-ului, marginile fronturilor pot fi rotunjite, eliminand astfel necesitatea aplicarii cantului. Lipsa acestuia confera un aspect mult mai elegant. Suprafata dura si fina permite, de asemenea, decuparea in relief a diferitor modele pe fronturi, care poarta denumirea tehnica de frezari. Cu ajutorul frezarilor se poate imita stilul clasic al mobilierului realizat din lemn masiv. In acest caz, avantajele in favoarea MDF-ului sunt date de pretul redus si proprietatile materialului care nu se dilata/contracta precum lemnul.

Ca si finisaje MDF-ul poate fi vopsit in orice culoare din paletarul RAL, in varianta mata, lucioasa sau semi-lucioasa.

Avantajele MDF-ului:

 • duritate mare, comparabila cu cea a lemnului masiv;
 • prelucrare mai usoara decat in cazul PAL-ului – prin frezare se pot obtine forme deosebite;
 • patru tipuri de fronturi: MDF vopsit, MDF furniruit, MDF infoliat, MDF melaminat;
 • rezistenta la umiditate si durata de viata mare – MDF-ul vopsit are o rezistenta foarte ridicata la incovoiere si insurubare, iar valorile de umflare in contact prelungit cu apa sunt mult mai bune decat la alte materiale lemnoase;
 • indicat pentru mobilierul de baie si bucatarie unde MDF-ul vopsit are o rezistenta deosebita. Rezultate spectaculoase se pot obtine si din combinarea celor doua materiale: carcasa si compartimentarea realizate din PAL, iar fronturile din MDF vopsit sau furniruit;
 • se poate revopsi in cazul in care suprafata a fost zgariata/deteriorata.

Dezavantaje:

 • costuri mai ridicate decat PAL-ul din cauza prelucrarii mai costisitoare.
 

Furnirul este un strat foarte subtire de lemn (1 mm sau chiar mai putin) care se aplica cu ajutorul unui adeziv peste placile cu baza lemnoasa (atat peste PAL, cat si peste MDF). Dupa uscarea adezivului,  suprafata se baituieste si se lacuieste.

Bucatarie din MDF vopsit cu fronturi din PAL furniruit
Bucatarie din MDF vopsit cu fronturi din PAL furniruit

 

 Indiferent de alegere, calitatea materialului trebuie sa primeze. IDEZIO lucreaza cu cei mai buni producatori de PAL si MDF de pe piata. Pentru obtinerea MDF-ul vopsit, am achizitionat o linie profesionala de pulverizare automata a vopselei si uscare la lampi UV.

 

Contacteaza echipa IDEZIO

*Photocredit header: Studio 1408.