Cum amenajezi un magazin pentru a-i creste vanzarile? 9 sfaturi utile
Intr-o era in care vanzarile s-au mutat in sfera digitalului, IDEZIO incearca sa ajute retailerii sa creeze experiente captivante de shopping, vitrine care intorc toate privirile si povesti de brand de succes, oferindu-le mobilier comercial personalizat.
Expresia “Ai o singura sansa sa faci o impresie memorabila” se potriveste cel mai bine industriei de retail. Chiar daca din afara nu pare foarte complicat, amenajarea unui spatiu de prezentare este un proiect complex, ce imbina filosofia brandului cu cateva reguli stricte.
In cele ce urmeaza vom detalia cateva aspecte ce contribuie la cresterea numarului de vizitatori si succesul vanzarilor. Ne vom axa in principal pe aportul pe care il are mobilier comercial in evidentierea produselor.
- Investeste in amenajarea vitrinei

Vitrina reprezinta punctul in care cererea se intalneste cu oferta si este factorul determinant in abordarea consumatorului. Ea are puterea de a atrage clientii ca un magnet, insa la fel de usor ii poate indeparta.
Fii cat mai creativ in alegerea designului vitrinei. In ceea ce priveste mobilierul comercial, limiteaza-te la designul minimalist, simplu si elegant, in culori neutre. Daca vinzi produse mici, aseaza-le pe un piedestal, vei sugera astfel ideea de elevare.
In anii ’60, Jean Baudrillard descria vitrina de magazin ca fiind “atat magica, cat si frustranta”. Vitrina e oglinda care il absoarbe pe spectator in taramul contemplativ al consumului si, in acelasi timp, ii refuza accesul fizic la produsele etalate. Daca vinzi produse mass-market, nu te sfii sa iti afisezi linia de preturi sau diferitele promotii, vei sugera astfel ca produsele tale sunt accesibile.

In cazul magazinelor exclusiviste, visual merchandiserii investesc multa creativitate in designul vitrinelor, creand adevarate povesti ce evidentiaza produsele, de multe ori unul, doua sau trei obiecte pentru a sugera unicitatea. Acest tip de magazine merg pe vitrine aerisite, simple, iar preturile lipsesc cu desavarsire pentru ca se adreseaza unui public pentru care alte aspecte sunt importante.
- Ai grija la amplasarea mobilierului
In teorie exista patru stiluri de dispunere a mobilier comercial, insa in functie de tipul de produse vandute, obiectivele amenajarii si zonele de atractie din magazin, acestea pot suferi modificari:

- Amenajarea dreapta in grila – ofera clientului libertatea de a-si alege traseul, delimiteaza cu precizie raioanele si permite o buna comparare a produselor intre ele.
- Amenajarea cu circulatie aspirata – impune un sens relativ obligatoriu. De asemenea, permite o vizualizare usoara a mai multor produse dintr-o data si se preteaza prezentarii de produse care se cumpara din impuls.
- Amenajarea oblica – imbina amenajarea in grila si amenajarea cu circulatie aspirata. Metoda impune un anumit sens de circulatie, dar nu permite compararea produselor, fiind un inconvenient pentru raioanele mari.
- Amenajarea libera utilizeaza mobilier de prezentare specific fiecarui raion, ceea ce ii confera magazinului un anumit grad de diversitate. Clientul nu are impresia ca ar fi intr-un singur magazin, el trece din raion in raion si de fiecare data gaseste o ambianta diferita, deosebit de bine adaptata produselor prezentate.
- Promoveaza-ti produsele premium la intrare, in partea dreapta a magazinului
Un studiu efectuat in America arata ca 90% dintre persoanele care intra intr-un magazin aleg inconstient sa inceapa explorarea din partea dreapta. De aceea, produsele amplasate in aceasta zona trebuie sa creeze un impact puternic in mintea consumatorului. Poti folosi spatiul din dreapta intrarii pentru expunerea produselor noi, a celor mai vandute sau pentru a evidentia povestea din spatele brandului tau.
- Fii tu cel care dirijeaza traseul clientilor in magazin
Exista multe metode prin care poti delimita traseul consumatorilor. Acum ca ai aflat ca trebuie sa incepi amenajarea din partea dreapta, poti apela la diferite trucuri de a atrage atentia clientilor pentru ca in definitiv picioarele vor urma intotdeauna traseul privirii. Poti marca traseul pe podea sau poti alege sa integrezi in amenajare elemente care sa starneasca curiozitatea. De exemplu, in capatul unui raion poti amplasa un element de mobilier comercial deosebit, poti integra o placare pe perete sau poti utiliza un poster colorat.
- Nu grabi insa procesul de vizionare
Cu tot efortul pe care il vei depune sa dirijezi traseul clientilor, nu uita ca scopul tau este sa le prelungesti sederea, nicidecum sa ii gonesti din magazin. Asa ca, din cand in cand, plaseaza strategic in calea vizitatorilor produse complementare celor de la raft sau bunuri aflate la reducere, care sa genereze cumparaturi impulsive. Cu ajutorul mobilierului comercial poti crea diferite insule pe care le poti folosi pentru expunere; in felul acesta profiti la maxim si de spatiul central al magazinului.
E important sa iti grupezi produsele asa cum apar ele in perspectiva cumparatorului. Si nu uita de modul de aranjare la raft – produsele cu cererea cea mai ridicata trebuie plasate la nivelul privirii.

- Atmosfera face diferenta in mintea consumatorului
Cu totii admiram magazinele high-end, ce ne dau impresia ca in amenajarea lor s-au investit sume colosale. Uneori insa o atmosfera exclusivista este mai usor de obtinut decat pare. Trebuie sa gasesti elementele care se potrivesc perfect cu imaginea pe care vrei sa o denote magazinul tau.
Pentru inceput, dincolo de estetica magazinului, ar trebui sa te focusezi pe crearea unor experiente olfactive si auditive care sa ramana intiparite in mintea consumatorului si care sa faciliteze asocierea lor cu brandul tau. Gandeste-te la mirosul divin de proaspat scos din cuptor al patiseriilor, la amalgamul de miresme ce te cuprinde inca din fata magazinelor ce comercializeaza parfumuri sau la mirosul de nou pe care il au masinile din reprezentantele auto.
Muzica conteaza si ea pentru ca influenteaza la nivel inconstient comportamentul consumatorului: muzica clasica te poate determina sa scoti mai multi bani din buzunar, in timp ce un ritm lent te poate face sa petreci mai mult timp in magazin.
Dimensiunea magazinului contribuie, de asemenea, la atmosfera generala. Daca tocmai ai inceput o afacere noua, nu te ingrijora prea tare pentru ca nu iti permiti un spatiu generos. De multe ori, magazinele mai mici confera un sentiment de caldura si siguranta, in timp ce locatiile mari, cu produse rasfirate, accentueaza sentimentul de singuratate si sunt potrivite mai mult magazinelor de lux. Plus ca nimic nu atrage o multime mai bine decat o alta multime.
- Pune-ti produsele intr-o lumina buna
Nici aici nu ai o cale unica de urmat. In principiu, in functie de tipul de produse pe care il vinzi si de publicul caruia te adresezi ai putea opta pentru o lumina puternica, deschisa pentru a sugera accesibilitatea sau, din contra, pentru o lumina galbena, cu accente si umbre, daca este un magazin exlusivist in care nu au acces multe persoane. Pentru a pune cel mai bine in valoare produsul, solicita ca mobilierul comercial sa aiba surse de lumina incorporate.

- Asigura-le vizitatorilor tot confortul de care au nevoie
De regula, un client obisnuit va refuza sa patrunda pe un culoar aglomerat, chiar daca acolo este plasat un produs care il intereseaza. Asa ca ai grija sa te raportezi la spatiul personal atunci cand alegi distanta dintre reperele de mobilier comercial.
De asemenea, asigura-le clientilor spatii de asteptare sau de odihna, daca dimensiunea magazinului permite. Scaunele comode si bancutele ii vor incuraja pe vizitatori sa petreaca mai mult timp in magazin, mai ales daca potentialul cumparator este insotit de persoane neinteresate de produsele tale sau de copii. Ai grija sa le amplasezi intotdeauna cu fata spre produsele tale pentru ca acestea sa fie mai usor de retinut.

- Investeste intr-un cash desk care poate contribui la sporirea cumparaturilor impulsive
Este recomandat ca receptia (cash-desk-ul) sa fie amplasata acolo unde se termina in mod firesc traseul consumatorului in magazin. Avand in vedere tendinta persoanelor de a incepe explorarea cu partea dreapta si presupunand ca acestia urmeaza o directie circulara, receptia ar putea fi plasata in partea stanga, aproape de iesirea din magazin.
Aceasta trebuie realizata din materiale de calitate si trebuie compartimentata eficient pentru ca vanzatorii sa aiba totul la indemana. Un detaliu important este latimea acesteia care trebuie sa fie suficienta pentru depozitarea cumparaturilor si a celorlalte bagaje ale clientilor. O receptie generoasa poate fi folosita pentru a incuraja cumparaturile de moment (pot fi amplasate diferite suporturi pentru itemi de dimensiuni reduse, genul de produse pe care trebuie sa le ai tot timpul la indemana).

Amenajarea unui magazin este un proces continuu prin care se urmareste crearea unei experiente deosebite pentru consumatori.
In calitate de producator de mobilier pentru spatiile comerciale putem furniza mobilier specific, ce optimizeaza spatiul de depozitare si expunere, dar, cel mai important, pune in valoare produsele si serviciile. Incepand cu rafturile, vitrinele, insulele, receptiile, placarile pentru pereti si terminand cu podiumurile, panourile cu agatatori, corpurile de iluminat, banchetele etc., putem gasi solutiile pentru orice proiect.
Calitatea produselor si serviciile complete ne-au facut sa devenim parteneri de incredere pentru lanturi importante din Romania si strainatate.
Alte cateva exemple de mobilier comercial: