mobila-de-bucatarie

Cum alegi mobila de bucatarie – 10 sfaturi practice

Timpul petrecut in bucatarie poate fi o experienta mult mai placuta daca mobila de bucatarie este bine conceputa. Avand in vedere ca durata de viata a unei bucatarii depaseste de regula 15 ani, este esential sa aloci suficient timp configurarii si proiectarii. De aceea, iti oferim 10 sfaturi utile care sa te ajute sa eficientizezi activitatile si spatiul de depozitare, sa iti transforme spatiul intr-unul confortabil si ergonomic.

  1. Proiecteaza-ti mobila de bucatarie in functie de cele 5 zone de lucru indispensabile: zona de provizii, zona de pastrare, zona chiuvetei, zona de lucru/preparare si zona plitei.

In bucatarie au loc zilnic, in medie, cca. 360 de operatiuni ce includ si apucarea, intinderea si deplasarea. Compartimentarea propusa se bazeaza pe ordinea fireasca a activitatilor si are drept scop reducerea distantelor si a timpilor morti.

Tip: Pentru dreptaci, zonele se organizeaza in sensul acelor de ceasornic, iar pentru stangaci se dispun in sens invers.

  1. Cunoaste forma perfecta a bucatariei tale

Atunci cand pornesti in cautarea/proiectarea bucatariei este bine sa stii ce forma preferi, in functie de spatiul disponibil si nevoi. Desigur, atunci cand iti realizezi mobila de bucatarie la comanda, constrangerile legate de formele clasice dispar.

  • Bucataria in linie – potrivita pentru spatiile mici, inguste sau in cazul in care exista doar o persoana care gateste. Se recomanda folosirea corpurilor de perete foarte inalte pentru a maximiza spatiul.
  • Bucataria cu insula – alegerea pentru incaperile mari, pentru cei care gatesc intens, mai ales in cazurile in care sunt mai multe persoane care lucreaza simultan. Distanta dintre corpurile liniare si insula trebuie sa fie de minim 120 cm pentru a putea deschide cu usurinta usile si sertarele si a te misca lejer. Insula poate fi folosita ca loc de servit masa, bar, separator pentru zonele open space sau poate fi dotata cu chiuveta si cuptor/plita. Daca alegi ultima optiune, asigura-te ca aveti suficient spatiu intre chiuveta si plita; de asemenea, intereseaza-te daca poti racorda instalatia electrica, cea de apa, precum si sistemul de ventilatie pentru hota la insula.
  • Bucataria in forma de L – dispunerea cea mai frecventa daca vrei sa asezi o masa sau o insula mica pe unul dintre peretii perpendiculari. Sfatul nostru este sa lasi spatiu suficient intre chiuveta/plita/frigider pentru a evita accidentele casnice sau aglomerarea spatiului.
  • Bucataria in forma de U – perfecta pentru spatiile mari, in care doi oameni trebuie sa gateasca concomitent. Evita amenajarea suprafetelor in oglinda si lasa spatiu intre randurile bucatariei de cel putin 120 cm pentru a permite persoanelor sa se desfasoare simultan.
  • Bucataria in linii paralele – solutia perfecta daca fereastra, respectiv usa sunt amplasate in capetele bucatariei. Se aplica aceleasi reguli ca in cazul formei precedente.

 

  1. Respecta distantele de siguranta

La prima vedere esti tentat sa nu le iei in calcul, insa respectarea distantelor si dimensiunilor te poate ajuta sa previi accidentele sau oboseala in bucatarie.

  • Lasa 40 cm de spatiu liber intre aragaz si frigider, respectiv 60 cm intre aragaz si chiuveta. In acest fel, nu risti sa improsti apa pe aragaz sau sa stropesti chiuveta cu ulei incins.
  • Castiga cu 30% mai mult spatiu de depozitare prin folosirea corpurilor cu o inaltime recomandata de 92 cm.
  • Pentru o eficienta maxima a hotei, trebuie lasata o distanta de 65 cm intre aragaz/plita de gatit electrica si baza hotei, chiar 75 cm daca plita este pe gaz (distante generale, producatorii pot prevede si alte reguli).
  • Blatul de lucru se fixeaza, in mod normal, la 85-90 cm distanta fata de podea, insa acesta se poate ajusta in functie de inaltimea beneficiarului. Ca regula pentru calcularea inaltimii corecte de lucru se foloseste distanta dintre cot si blatul de lucru ce trebuie sa fie de 10-15 cm.

 

  1. Aranjeaza-ti obiectele pe niveluri

Depoziteaza-ti obiectele pe care le folosesti des la o inaltime accesibila, imediat sub blatul de lucru sau pe primul nivel al dulapurilor. Obiectele usoare folosite mai rar vor fi depozitate in partea superioara, iar cele grele, de exemplu oalele si tigaile vor fi intotdeauna pastrate cat mai jos, eventual langa plita. Incearca sa tii totul la indemana, iar daca se intampla sa constati ca exista obiecte la care nu ajungi, schimba-le pozitia.

Tip: Farfuriile si paharele se depoziteaza deasupra sau langa chiuveta/masina de spalat vase, condimentele langa zona de gatit, iar alimentele langa blatul/zona de lucru.

 

  1. Evita folosirea usilor la corpurile inferioare

Este foarte dificil sa gasesti obiectele aflate in partea inferioara, mai ales atunci cand nu ai vizibilitate si accesibilitate decat la primii 20 cm. Uneori este nevoie sa scoti din lucruri pentru a le accesa pe cele din spate.

Tip: Alege sertare cu extensie completa care iti ofera vizibilitate si acces neingradit asupra obiectelor depozitate in spate.

 

  1. Modalitati de deschidere care iti usureaza munca

Solutiile moderne pentru usi si sertare permit deschiderea acestora doar prin simpla atingere. In cazul sertarelor, poti opta pentru sisteme servo-drive care permit deschiderea cu o usoara atingere a frontului cu mana, soldul, genunchiul sau piciorul. Este recomandata folosirea amortizarii integrate pentru inchiderea lina si silentioasa.

In cazul usilor, se pot folosi mecanisme aventos care permit deschiderea usoara, pastrarea pozitiei dorite si inchiderea silentioasa.

Atat usile cat si sertarele pot fi deschide/inchide prin apasare gratie sistemului Tip-on (push to open).

 

  1. Planifica inteligent la interior

Compartimentarile sau organizatoarele pentru sertare sunt partitii suplimentare ce asigura un plus de ordine: tavi pentru tacamuri, cosuri de gunoi, suporturi pentru vesela, cutii, cosuri, despartitoarele longitudinale sau transversale, casetele din otel inoxidabil etc.

 

  1. Gaseste solutii practice pentru dulapuri

Majoritatea clientilor nu dispun de un spatiu generos dedicat mobila de bucatarie, de aceea propunem optimizarea spatiului de depozitare in mod inteligent. Poti folosi sertare si in dulapuri inalte, dulapuri de colt sau sub chiuveta.

 

  1. Ilumineaza zonelor de interes

In cazul bucatariilor mici, spoturile amplasate sub corpurile superioare ale mobilei pot crea vizual impresia de spatiu marit. Pentru bucatariile mari, 2-3 surse suplimentare de lumina asigura vizibilitatea maxima in orice zona a camerei.

Spatiile principale de lucru – blatul, chiuveta, aragazul trebuie sa fie foarte bine iluminate. Deasupra mesei nu e recomandat sa pui un bec puternic – mai degraba 1-2 spoturi sau un variator pentru reglarea intensitatii luminii.

 

  1. Ascunde electrocasnicele

Pentru un aspect mai sofisticat, poti alege electrocasnice incorporabile, ce se ascund in mobila. Frigiderul, cuptorul/cuptorul cu microunde, aragazul, masina de spalat vase/rufe, hota, chiuveta – toate pot fi incorporate daca fisele producatorilor permit.

 

Mai sunt multe alte reguli de urmat atunci cand te gandesti ca ai nevoie de mobila de bucatarie noua. Daca vrei sa scapi de batai de cap, vino la showroomul nostru si lasa-te indrumat de specialisti. Da mai departe acest articol daca ai prieteni care se gandesc sa isi proiecteze o bucatarie perfecta.